Systém dotací v zemědělství a jejich vliv na hospodaření zemědělských podniků - Cinková, Zlatuše (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení vlivu čerpání dotací na hospodaření konkrétního zemědělského podniku. V teoretické části je ve zkratce a v základních číslech charakterizován stav současného českého zemědělství, nastíněny jeho silné a slabé stránky. Stěžejní částí této teoretické kapitoly je definování a vysvětlení základních pojmů v oblasti čerpání dotací a poskytnutí přehledu základních dotačních nástrojů, kterými je zemědělská sféra v ČR podporována ať již ze zdrojů Evropské unie tak zdrojů národních. Cílem analytické části této bakalářské práce je rozbor hospodaření konkrétního zemědělského podniku, vyčíslení vlivu dotací na jeho hospodaření a zhodnocení přínosu těchto finančních prostředků k rozvoji zemědělské činnosti. Pro zhodnocení vlivu dotací byla použita metoda finanční analýzy, která představuje významnou součást komplexu finančního řízení podniku.
Agriculture grants system and their influence at agriculture farms economic
Keywords: Zemědělství; dotace; dotační politika; dotační tituly; podpora; PRV; finanční analýza; Agriculture; subsidy; subsidy policy; subsidy profiles; support; PRV; financial analysis