Tvorba ošetřovatelské dokumentace pro standardní ošetřovací jednotky. - Bradová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Každé zdravotnické zařízení má ze zákona povinnost vést u pacienta zdravotnickou dokumentaci, jejíž součástí je i ošetřovatelská dokumentace. Požadavky na ošetřovatelskou dokumentaci a na zásady jejího vedení jsou nemalé, a proto není lehké vytvořit dokumentaci, která by byla co nejvíce jednoduchá, ale zároveň výstižná a komplexní. V současné době není standardizován obsah a forma jednotlivých formulářů ošetřovatelské dokumentace. Ve výzkumné části diplomové práce byla použita forma kvalitativního výzkumu. Použily jsme dvě kvalitativní metody - polostrukturovaný rozhovor s respondenty a studium a analýzu ošetřovatelské dokumentace - metoda sekundární analýzy dat. Výzkumný soubor tvořilo 6 respondentů (hlavních sester) z nemocnic na území Plzeňského kraje. Výsledky jsou znázorněny v kategorizačních tabulkách. Téma diplomové práce již ve svém názvu napovídá, že jsme se ve výzkumné části zabývaly zejména zjišťováním postupu tvorby ošetřovatelské dokumentace a také jsme zjišťovaly, zda se sestry aktivně zapojují do tohoto procesu. Následně jsme analyzovaly a vzájemně porovnaly poskytnuté základní formuláře ošetřovatelské dokumentace, které se užívají na standardních ošetřovacích jednotkách. K naplnění posledního cíle (tj.: Na základě poznatků získaných z analýzy stávající dokumentace vytvořit vzor jednotné ošetřovatelské dokumentace pro standardní ošetřovací jednotky.) jsme využily nejen teoretických poznatků, právních předpisů a prospektů firem nabízejících ošetřovatelskou dokumentaci, ale také poznatků a zjištění, které vyplynuly z analýzy ošetřovatelských dokumentací respondentů. Cíle diplomové práce byly splněny. Před začátkem výzkumu jsme si stanovily 4 výzkumné otázky, na které jsme si v průběhu výzkumu odpověděly. Na základě námi zjištěných poznatků jsme stanovily 6 hypotéz, které mohou posloužit jako vodítko k hlubšímu zkoumání tématu na celostátní úrovni. Myslíme si, že výsledky práce mohou posloužit respondentům jako zpětná vazba k jejich vlastní dokumentaci, popřípadě sloužit jako inspirace pro budoucí úpravu a revizi ošetřovatelské dokumentace. Námi vytvořené vzory dokumentace dáme respondentům k dispozici. Smyslem práce nebylo hledání chyb a kritika, ale nalezení optimální formy a obsahu dokumentace. Práce má přínos jak teoretický tak praktický.
Creation of nursing documentation for standard nursing units.
Keywords: dokumentační systém; ošetřovatelská dokumentace; ošetřovatelský proces; standardizace; tvorba; documentation system; nursing documentation; nursing process; standardization; creation