The Holocaust in Jewish American Fiction - Senková, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je identifikovat charakteristické prvky literatury zabývající se Holokaustem. Teoretická část mapuje způsob, jakým společnost, a zvláště židovská společnost, chápe Holokaust. Zároveň řeší, jak se Judaismus dívá na fikci, zejména pak na fikci spojenou s Holokaustem. Druhá část se pak zabývá analýzou jednotlivých příběhů, osmi povídek a jednoho románu, od sedmi autorů, a to od Rebeccy Goldstein, Bernarda Malamuda, Gordona Lishe, Philipa Rotha, Cynthie Ozick, Rebeccy Makkai a Budda Schulberga. Příběhy jsou zkoumány odděleně, přičemž je hlavní důraz kladen na významné motivy vzhledem k Holokaustu a rozbor jednotlivých postav. Závěrečný oddíl poukazuje na společné prvky povídek, stejně jako na jejich rozdíly, a určuje nejvýraznější prvky literatury Holokaustu.
The Holocaust in Jewish American Fiction
Holokaust v americké židovské literatuře
Keywords: holokaust; vina; judaismus; americká literatura; trauma přeživších; dehumanizace; antisemitismus; Holocaust; Judaism; Anti-Semitism; american fiction; survivor's trauma; dehumanization