Symbolika v Michelangelově díle Poslední soud - Lazárková, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce s názvem "Symbolika v Michelangelově díle Poslední soud" je zpracována jako teoreticko-praktická práce. Teoretická část vychází z popisu Michelangelova nejvýznamnějšího díla a hlouběji se zabývá analýzou jednotlivých částí fresky a interpretací Dantovy Božské komedie. Praktická část práce je autorskou realizací ilustrací k textu Danteho Božské komedie a čerpá z inspiračních zdrojů autorské tvorby zahraničních a českých umělců. Výsledným výtvarným artefaktem je soubor skicového materiálu a 6 finálních ilustrací, zpracovaných za pomocí kresebně-grafické techniky lavírované kresby tuší. Práce je obohacena obrazovou přílohou s jednotlivými detaily výjevů díla Poslední soud od Michelangela Buonarroti a díly umělců, kteří ilustrovali Božskou Komedii od Dante Alighieriho.
The symbolism in Michelangelo's The Last Judgement
Keywords: Poslední soud; Michelangelo; symbolika; freska; Frank Zöllner; Dante Alighieri; Božská komedie; Gustave Doré; ilustrace; kresba; tuš; The Last Judgement; Michelangelo; symbolism; fresco; Frank Zöllner; Dante Alighieri; Divine Comedy; Gustave Doré; illustration; drawing; ink