Hororové prvky v české literatuře 60. a 70. let 20. století v zahraničním kontextu - Bohuslávková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na hororové prvky v české literatuře 20. století, a to převážně ve 2. polovině. V úvodu předkládá základní informace o hororu co je to horor, odkud, kdy a v jaké podobě se v českém literárním kontextu poprvé objevuje. Zabývá se i hlavními prvky, motivy a postavami hororových děl, ale i působením tohoto žánru na recipienta. Největší pozornost je zaměřena na reflexi děl Ladislava Fukse Spalovač mrtvol a Myši Natálie Mooshabrové. V závěru práce se objevuje komparace základních prvků české a světové hororové literatury na základě komparace děl signifikantního autora Ladislava Fukse a Edgara Allana Poea jako autora, kterým se inspirovalo mnoho jiných spisovatelů.
The horror elements in the Czech literature in the 1960s and 1970s in the international context
Keywords: Horor; literatura s prvky hororu; historie hororu; Ladislav Fuks; Edgar Allan Poe; Horror; literature with elements of horror; history of horror; Ladislav Fuk; Edgar Allan Poe