Využití mikroekonomických poznatků v souvislosti s řízením nákladů - Linzmaierová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se věnuje problematice sledování a řízení nákladů ve vybraném podniku. První část práce popisuje teoretická východiska a propojuje znalosti různých oborů, které doplňují poznatky obecné ekonomické teorie. Jsou zde vysvětleny základní pojmy a vztahy mezi různými veličinami. Vlastní práce popisuje náklady podniku a způsob jejich kalkulace. Konkrétněji se pak zaměřuje na vybrané výrobky. Využity jsou zde především mikroekonomické poznatky pro rozhodování firmy, zejména bod zvratu, bod ukončení produkce v krátkém a dlouhém období. Na základě této nákladové analýzy bylo utvořeno několik doporučení, která se týkají nákupu materiálu, kalkulace nákladů, prodejní ceny a množství.
The use of microeconomic findings in relation to the cost management
Keywords: náklady; sledování nákladů; řízení nákladů; kalkulace nákladů; bod zvratu; bod uzavření produkce v krátkém období; bod uzavření produkce v dlouhém období; the costs; the monitoring costs; the cost management; the calculation of the costs; the break-even point; the shut-down of the production in the short term; the shut-down of the production inlong term