Tři ženy a Itálie. Cestovní zápisky Zdenky Braunerové, Marie Červinkové-Riegrové a Anny Řehákové a jejich literární a kulturní kontext. - Blažková, Saša (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá cestovními zápisy tří českých cestovatelek z druhé poloviny 19. a začátku 20. století, Zdenky Braunerové, Marie Červinkové-Riegrové a Anny Řehákové, z literárního, sekundárně i kulturně-historického hlediska. Cílem bude analýza obrazu Itálie, který jednotlivé texty rozvíjejí, a jeho komparace s předchozí literární tradicí. Zároveň bude sledováno pojetí ženy jako cestovatelky v době, kdy tato záliba ještě zdaleka nebyla chápána jako akceptovatelná ženská aktivita. Na jmenované texty proto pohlížíme jako na doklady, které reflektují proměnu společenských konvencí, kdy se rozrušuje idea ženy jako pouhé strážkyně rodinného krbu a nahrazuje ji obraz emancipované, samostatné ženy, třeba právě v roli cestovatelky.
Three women and Italy. Travel Notes of Zdenka Braunerová, Marie Červinková-Riegrová and Anna Řeháková and Their Literary and Cultural Meaning.
Keywords: zdenka braunerová; anna řeháková; marie červinková-riegrová; červinková; riegrová; cestopis; cestovní obrázky; ženské deníky; cestovní deníky; 19. století; emancipace; emancipační hnutí; na sicilii; cestovní deník zdenky braunerové; zápisky; zdenka braunerova; anna rehakova; marie cervinkova-riegrova; cervinkova; riegrova; travelogue; travel pictures; women's diaries; travel diaries; 19th century; emancipation; emancipation movement