The Issue of Race in American Literature: A Comparative Study of Mark Twain's 19th-Century Novel The Adventures of Huckleberry Finn and Kathryn Stockett's Contemporary Work The Help - Landová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na rasovou problematiku zobrazenou v americké literatuře. Porovnává díla Dobrodružství Huckleberryho Finna (1884) od Marka Twaina a Černobílý svět (2009) od Kathryn Stockett a popisuje, jak oba romány nahlížejí na roli Afroameričanů ve společnosti. Jelikož jsou díla zasazena do dvou nejvýznamnějších období v dějinách Spojených států amerických ve vztahu k rasové problematice, a to sice do období otroctví a rasové segregace, práce se také zabývá historickým kontextem, který je klíčový pro analýzu obou děl. Cílem práce je upozornit na podobnosti a odlišnosti románů týkajících se této problematiky. Autentičnost děl, zacházení s Afroameričany a pojetí jejich integrace do společnosti, kritika děl a další témata jsou rozebírána v rámci analýz.
The Issue of Race in American Literature: A Comparative Study of Mark Twain's 19th-Century Novel The Adventures of Huckleberry Finn and Kathryn Stockett's Contemporary Work The Help
Keywords: Dobrodružství Huckleberryho Finna; Černobílý svět; otroctví; rasová segregace; rasová problematika; diskriminace; Afroameričané; The Adventures of Huckleberry Finn; The Help; slavery; racial segregation; the issue of race; discrimination; African Americans