Adolescenti jako riziková skupina v oblasti stravování a jejich pohybová aktivita\\ - Dedková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřená na pohybovou aktivitu a zdravou výživu studentů dvou vybraných českobudějovických gymnázií ve věku patnáct až dvacet let. Dále ve vybrané složce studentů zjišťuje výskyt anorexie a obezity. Práce může být rozdělena na dvě části. První část je zaměřená na možnosti stravování v podobě bílkovin, tuků, sacharidů a tekutin. Zabývá se poruchami příjmu potravy a pohybovou činností, přičemž poukazuje na několik typů alternativní výživy. Druhá část práce představuje výzkum o výživě a pohybových aktivitách u zvoleného vzorku studentů. Ke zpracování výsledků byly využity BIA a BMI metody doplněné o údaje z měření výšky, váhy a množství tělesných tuků. Jak ukazují grafy obezita se vyskytuje ve vybrané složce studentů pouze v malé míře, anorexie se pak neobjevuje vůbec.
Adolescents as a group of risk in the sphere of feeding and their active life
Keywords: zdravá výživa; pohyb; poruchy příjmu potravy; obezita; tělesná výška; tělesná váha; BMI; BIA; healthy nourishment; movement; eating disorders; obesity; height; weight; BMI; BIA.