Potraviny nejsou odpad - Ziegler, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na základní fakta o problematice plýtvání potravinami na světové úrovni a v České republice. Popisuje celkový problém a rozlišuje terminologii ztrát potravin, plýtvaní potravin apod. Praktická část se zabývá analýzou spotřeby potravin spotřebitelů, pomocí dotazníkového šetření v regionu Tábor. Cílem bylo zjistit, zda dotázaní respondenti mají znalosti v této tématice, dalším cílem bylo zjistit četnost jejich nákupu a spotřeba potravin v jejich domácnostech a jak likvidují zbylé potraviny. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání potravin představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém. Závěrečná část práce se věnuje vlastním návrhům řešením a zjištěním nutnosti vzniku potravinové banky v regionu Tábor.
Food is not waste
Keywords: plýtvání potravin; potravina; potravinová banka; potravinový odpad; datum spotřeby; datum minimální trvanlivosti; food waste; foodstuff; bank of food; food refuse; use by date; best before date