Ošetřovatelská péče o kolostomii na nechirurgických ošetřovacích jednotkách - Dočekal, Adam (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci jsem se zabýval znalostmi sester pracujících na nechirurgickém oddělení. Respondenty výzkumu byly sestry interního oddělení v Nemocnici České Budějovice a Nemocnici Jihlava. Téma jsem si vybral, protože se z vlastní zkušenosti domnívám, že sestry pracující na tomto oddělení, nejsou správně teoreticky a prakticky vybaveny k ošetřování kolostomika. V České republice žije aktivním životem a zcela nezávisle asi osm tisíc stomiků různého věku a povolání. Nemocní s tímto postižením mohou být hospitalizovaní i na interním oddělení. Je proto velmi důležité, aby sestry věděly, jak postupovat a zbytečně netraumatizovaly pacienty/klienty.
Nursing care about colostomies in unsurgical nursing units
Keywords: Kolostomie; Ošetřovatelská péče; Pomůcky; Intimita; Colostomy; Nursing care; Utilities; Intimacy