Vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na gymnasiu - Čermáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením znalostí o problematice zdravého životního stylu a stravovacích zvyklostí u studentů gymnasia v Českých Budějovicích. V první části byla zpracována literární rešerše, která má za cíl definovat zdraví a pojmy s ním související. Na základě prostudované literatury a vědeckých publikací, které jsou uvedeny v seznamu použité literatury, byla vypracována přehledná charakteristika zdravého žitovního stylu a jeho problematiky zejména v období adolescence. Empirická část se věnuje hodnocení vědomostní úrovně o problematice zdraví a stravovacích zvyklostech u adolescentů v dané lokalitě. Na základě spolupráce oslovených gymnasií proběhlo dotazníkové šetření a testování celkem 150 studentů, adolescentů. Na základě zjištěných dat byla vypracována přehledná prezentace výsledků s cílem určit vědomostní úroveň o problematice zdraví u studentů, adolescentů na gymnasiu a vyhodnotit jejich stravovací návyky. Dále bylo ověřováno, zda se vědomostní úroveň o problematice zdraví u adolescentů odráží v jejich stravovacích návycích.
The level of knowledge about health issues for students at the secondary school adolescents
Keywords: zdravý životní styl; adolescence; stravování; zdravotní gramotnost; výchova ke zdraví; healthy lifestyle; adolescence; eating; health literacy; health education