Rozvoj jemné motoriky v kooperativních činnostech - Bartíková, Irena (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce poskytuje pedagogům inspiraci pro využívání kooperativních činností. Jedna z kapitol teoretické části je věnována problematice jemné motoriky, jejímu vývoji, možnostem rozvíjení a její diagnostice. Další část se zabývá vymezením kooperace a vývojovými zvláštnostmi z hlediska rozvoje spolupráce u předškolních dětí. Poslední oddíl teoretického úseku se věnuje kooperaci jako jednomu z cílů předškolního vzdělávání, rozvíjení kooperace, pozitivním dopadům při rozvíjení kooperace hrou, základním komponentům kooperativní hry, kooperativnímu učením a jeho hodnocení. Praktickou část tvoří program rozvoje jemné motoriky v kooperativních činnostech a jeho vyhodnocení vzhledem k plnění cílů v oblasti jemné motoriky i spolupráce podle předem zpracovaného evaluačního plánu. V závěru jsou zformulována doporučení pro využití aktivit v mateřské škole.
The development of micro-motor skills in cooperative activities
Keywords: kooperace; kooperativní učení; kooperativní hra; jemná motorika; diagnostika; klíčové kompetence; předškolní vzdělávání; cooperation; cooperative learning; cooperative game; fine motor skills; diagnostics; core competencies; preschool education