Psychologická perspektiva vztahu žák-učitel - Strašík, Matyáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Vztah učitel-žák je nedílnou součástí pedagogické psychologie, nicméně jeho dyadická perspektiva byla v České republice spíše přehlížena. Cílem studie bylo adaptovat dotazník 3-faktorového konstruktu propojenost učitel-žák (García-Moya et al., 2020b), rozšířit jej o " žákem vnímané růstové nastavení učitele" založené na teorii Carol Dweck (2017) a prozkoumat věkové a genderové rozdíly v rámci jednotlivých konstruktů, jakož i jejich vztah k akademickým výsledkům (pololetní známka z češtiny a matematiky). Data 658 pubescentů podporují 3faktorové i 4faktorové řešení dotazníku, což indikuje důkaz faktorové validity. Věkové a genderové rozdíly v průměrných skórech nebyly prokázány. Konstrukty středně silně korelují navzájem a slabě negativně s oběma známkami, korelace s češtinou je silnější než s matematikou. Pro zvýšení validity doporučujeme dotazník zkrátit a dále modifikovat některé položky.
Psychological perspective of the student-teacher relationship
Keywords: vztah žák-učitel; propojenost učitel-žák; růstové nastavení; školní úspěšnost; adaptace dotazníku; student-teacher relationship; teacher-student connectedness; growth mindset; academic achievment; scale adaptation