Respektování zvyklostí a rituálů při ošetřování minorit - Rolantová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce se zabývá problematikou poskytování kulturně diverzifikovanou ošetřovatelské péče o příslušníky vybraných náboženských minorit. Teoretická část práce se věnuje transkulturnímu ošetřovatelství a dále charakteristice vybraných náboženství. Praktická část zahrnuje zpracování a vyhodnocení dat získaných během výzkumného šetření. Na začátku byly stanoveny tři cíle. První cíl byl zaměřen na specifika v oblasti ošetřovatelské péče u příslušníků vybraných náboženských minorit. K naplnění tohoto cíle byla využita technika polostrukturovaného rozhovoru s představiteli jednotlivých náboženských minorit žijících na území České republiky (Ústředí muslimských obcí, buddhismus Diamantové cesty a Pravoslavná církev v českých zemích). Rozhovoru se zúčastnilo z každé minority sedm respondentů. Z výsledků vztahující se k prvnímu cíli vyplynula řada nedostatků při poskytování ošetřovatelské péče příslušníkům různého náboženského vyznání. Právě oblast hospitalizace byla jedna z klíčových témat celého rozhovoru. Většina respondentů měla s pobytem v nemocničním prostředí špatné zkušenosti. Ve všech případech pak byly zapříčiněny jejich náboženským vyznáním. Z rozhovorů dále vyplynula řada nových informací, nezbytných pro poskytování ohleduplné ošetřovatelské péče. Tato důležitá zjištění vyplynula z rozhovorů u každé minority, ať už se jednalo o oblast stravování, hygieny, umírání nebo v odmítání léčebných výkonů. Druhý cíl práce měl zmapovat zkušenosti sester s multikulturním ošetřovatelstvím a poslední cíl zjišťoval informovanost sester o oblastech ošetřovatelské péče, ve kterých mají příslušníci vybraných náboženských minorit v ČR specifika. K naplnění cílů, které se vztahují ke kvantitativní části výzkumu, byla použita technika dotazníku. Ten byl určen pro sestry ze všech nemocnic Jihočeského kraje. Výsledky této oblasti poukázaly na zkušenosti sester s multikulturním ošetřovatelstvím a na jejich znalosti o oblastech ošetřovatelské péče, ve kterých mají příslušníci vybraných náboženských minorit svá specifika. I přesto, že většina sester se již s multikulturním ošetřovatelstvím setkala, oblasti specifik v ošetřovatelské péči u vybraných náboženství stále ještě zcela neznají. Z analýzy výsledků je přesto zřejmé, že se stále více multikulturní ošetřovatelství dostává do podvědomí právě poskytovatelům ošetřovatelské péče, což bude mít v budoucnosti jistě pozitivní vliv na uspokojování potřeb v souvislosti s vírou každého pacienta. Na základě výsledků výzkumu byl připraven informační materiál určený právě sestrám, kde jsou stručně popsány jednotlivé vybrané náboženské minority žijící na území České republiky a jejich specifika v oblasti poskytování kulturně ohleduplné ošetřovatelské péče. Dále byly vytvořeny standardy ošetřovatelské péče ke každé vybrané náboženské minoritě. Také proběhla příprava materiálu k akreditaci vzdělávacího kurzu pro sestry, který je zaměřen na multikulturní ošetřovatelství a vybrané náboženské minority. Pro další zkvalitnění poskytované péče příslušníkům odlišného náboženského vyznání, byl vytvořen návrh ošetřovatelské anamnézy, která se také věnuje potřebám v oblasti víry.
Respect for the traditions and rituals of minorities in nursing care.
Keywords: sestra; pacient; multikulturní/transkulturní ošetřovatelství; rituály; zvyky; náboženská minorita; islám; buddhismus Diamantové cesty; pravoslavná církev; nurse; patient; multicultural/transcultural nursing; rituals; customs; religious minority; Islam; Diamond Way Buddhism; Orthodox Church