Ochrana obyvatelstva a biologické zbraně - Turečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce nabízí náhled do problematiky biologických zbraní. Rozděluje se na více částí. V teoretické části je popsána obecná charakteristika biologických zbraní. Dále je stručně sepsána historie vývoje biologických zbraní, zmíněny jsou důležité mezníky v této oblasti, například vývin vakcíny. Na historii navazuje popis jednotlivých biologických agens, do popisu je zahrnuta charakteristika biologického agens, účinky na organismus a zařazení do skupiny. Dále je v práci popsán způsob šíření biologických agens a cesty vstupu biologických agens do organismu. Další kapitola této práce je věnována mezinárodní i české legislativě upravující používání biologických zbraní. Poslední kapitoly práce jsou věnovány ochraně před biologickými agens, dekontaminaci a detekci a identifikaci biologických agens. Další část, tedy empirická, definuje metody a cíle vlastního výzkumu a výsledky, které jsou kvůli přehlednosti graficky zpracované. Následně jsou výsledky popsány v diskuzi. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda mají studenti Střední odborné školy ekonomické a Středního odborného učiliště Kaplice dostatečné znalosti v oblasti biologických zbraní. Součástí tohoto cíle bylo také odpovědět na výzkumné otázky: Jaké jsou znalosti ochrany obyvatelstva v oblasti biologických zbraní a připravenost na útok biologickými zbraněmi u studentů Střední odborné školy ekonomické a Středního odborného učiliště Kaplice? Dosahují znalosti v ochraně obyvatelstva v oblasti biologických zbraní odpovídající úrovně? K zajištění těchto informací bylo využito dotazníkového šetření. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 81 studentů. Výzkum odhalil, že znalosti studentů v oblasti biologických zbraní jsou na nízké úrovni, konkrétně v oblasti ochrany před útokem biologickými zbraněmi a v oblasti biologické. Nízké znalosti byly i v oblasti základní charakteristiky biologických zbraní, kde jsou zařazeny i doplňující otázky, například co znamená pojem epidemie. Proto bylo navrhnuto opatření, které může znalosti v této oblasti prohloubit.
Protection of Population and Biological Weapons
Keywords: Biologická zbraň; biologická agens; viry; bakterie; toxiny; rickettsie; dekontaminace; improvizované prostředky individuální ochrany; Biological weapon; biological agents; viruses; bacteria; toxins; rickettsie; decontamination; improvised means of individual protection