Role sestry specialistky v péči o rány ve zdravotnické organizaci - Vidláková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na aktuální téma "Role sestry specialistky v péči o rány ve zdravotnické organizaci." Sestry specialistky pro ošetřování nehojících se ran mají nezastupitelnou úlohu při plánování ošetřovatelských intervencích jako je zhodnocení chronické rány, volba vhodného krycího materiálu nebo edukace pacientů a jejich rodinných příslušníků. V dané problematice se zabýváme teoretickou části, kde charakterizujeme rány, dělení nehojících se ran, jednotlivé fáze a kontinuum hojení ran. Dále rozlišujeme možnosti léčby nehojících se ran a rizikové faktory ovlivňující hojení ran. Součástí teoretické části je charakteristika ošetřovatelské péče v hojení ran a sestra specialistka, její vzdělání, kompetence, role a spolupráce v ošetřovatelském týmu. V empirické části využíváme kvalitativního výzkumu, kde cílem výzkumné studie je popsat úlohy sestry specialistky, vyhodnotit znalosti všeobecných sester a způsob spolupráce sester specialistek s všeobecnými sestrami v péči o nehojící se rány.
The role of a nurse specialist in wound care in a hospital
Keywords: nehojící se rána; role sestry; sestra specialistka; zdravotnická organizace; non-healing wound; nurse's role; nurse specialist; medical organization