Návrh a ověření intervenčního programu zaměřeného na rozvoj flexibility svalů dolních končetin u fotbalistů - Čanda, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřená na návrh a ověření intervenčního programu zaměřeného na rozvoj flexibility svalů dolních končetin pro mladší žáky fotbalového klubu TJ Božetice. Pro výzkum byli vybráni hráči ve věku dvanácti let. Jelikož u mladých fotbalistů dochází k zanedbávání, nebo dokonce k vynechávání protahovacích cviků, proto se u nich v pozdějším věku mohou dostavit různá svalová zranění, nebo velké zkrácení jejich svalových partií. Z tohoto důvodu podstoupili mladší žáci vstupní měření, kterým jsme zjistili míru jejich zkrácení. Cílem práce bylo vytvořit a realizovat tříměsíční intervenční program zaměřený na flexibilitu dolních končetin u fotbalistů ve věku dvanácti let, který byl vedený dvakrát v týdnu. V průběhu intervenčního programu bylo provedeno druhé měření a po jeho skončení závěrečné měření. Při prvním měření jsme u hlubokého předklonu naměřili průměrnou hodnotu 27,6 cm a ve výstupním měření byla průměrná hodnota 31,3 cm. U celostního motorického testu (Jacíkův motorický test) byla naměřena průměrná hodnota 58,5 bodu a při závěrečném měření byla průměrná hodnota 65,9 bodu. Vlivem protahovacích cviků se nám podařilo dosáhnout zlepšení v obou testech a téměř se nám podařilo odstranit zkrácení svalů a zlepšení obratnosti, vytrvalosti a síly.
Design and Verification of an Intervetion Program aimed on Developing the Flexibility of Leg Muscles of Football Players
Keywords: fotbal; svaly dolních končetin; flexibilita; footbal; leg muscles; flexibility