Typologie italských adjektiv fungujících jako adverbia - Kmeťová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním tématem této bakalářské práce je typologie italských adjektiv fungujících jako adverbia. Práce je rozdělena na část teoretickou a analytickou. Teoretická část se zabývá základní charakteristikou italských adjektiv, adverbií a adjektiv ve funkci adverbií. Druhá kapitola je věnována členění těchto dvou slovních druhů podle jednotlivých hledisek. V části analytické je vyhotoven seznam adjektiv fungujících jako adverbia. Za pomoci italských korpusů jsou vytvořeny vzorky daných sloves, s nimiž tato konvertovaná adverbia utváří konstrukce. Posléze jsou adjektiva rozdělena dle možnosti odvození příslušného adverbia. U adjektiv, která disponují touto schopností, jsou obě přípustné konstrukce rozebrány po sémantické stránce. Cílem této práce je utvořit co nejrozsáhlejší seznam adjektiv fungujících jako adverbia a hlouběji je prozkoumat.
Typology of Italian adjectives functioning as adverbs
Keywords: adjektiva ve funkci adverbií; adjektiva; adverbia; typologie; adjectives working as adverbs; adjectives; adverbs; the typology