Derivace v aplikačních úlohách - sbírka řešených příkladů. - Sekal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této diplomové práce je vytvoření sbírky řešených příkladů na téma derivace v aplikačních úlohách. Zaměřuje se tedy především na úlohy z každodenních situací, fyzikálních problémů a úloh z technických oborů. Příklady jsou řazeny od nejjednodušších ke složitějším. U každého příkladu je uveden postup řešení ilustrovaný náčrty daných situací vytvořených v programu Google SketchUp, grafy funkcí v programu GeoGebra, popř. 3D grafy jednotlivých funkcí vytvořených pomocí matematického programu Maple. V samotném úvodu je poskytnuta teoretická základna a "první pomoc" v podobě návodu na řešení tohoto druhu příkladů.
Derivative in apllied problems - a digest of solved examples.
Keywords: extrém; funkce; proměnná; příklad; derivace; Hessián; fyzika; fyzikální zákon; extreme; function; variable; exercise; derivation; Hessian; physics; physical law