Jan Adolf ze Schwarzenberku a Řád zlatého rouna - Bauerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje slavnostnímu udělení Řádu zlatého rouna hraběti Janu Adolfovi ze Schwarzenberku, které se uskutečnilo 1. prosince 1650 v Bruselu. Jejím cílem je zrekonstruovat průběh jednotlivých rituálních kroků slavnosti Řádu zlatého rouna. K interpretaci všech chronologicky řazených částí performance autorka přistupuje optikou jejich symbolických obsahů. Stranou zájmu však nezůstává ani analýza komunikační sítě Jana Adolfa ze Schwarzenberku jako důležitého nástroje k získání výše zmiňovaného prestižního vyznamenání. Autorka se rovněž zabývá symbolickým významem dochovaných gratulačních listů k získání řádu a konceptů poděkování hraběte ze Schwarzenberku, které zaslal svým komunikantům.
Jan Adolf Schwarzenberg and the Order of the Golden Fleece
Keywords: Řád zlatého rouna; Jan Adolf ze Schwarzenberku; slavnost; rituál; symbolická komunikace; the Order of the Golden Fleece; Jan Adolf Schwarzenberg; celebration; ritual; symbolic communication