Zdravotní aspekty body image - Kratochvíl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Body image a zdraví jsou dva vzájemně úzce související pojmy ovlivňující kvalitu našich životů. Tato diplomová práce měla za cíl nashromáždit aktuální poznatky o jejich propojenosti a vyhodnotit některé rizikové oblasti propagovaných vzorů body image ve vztahu k možnostem poškození či oslabení zdraví. V teoretické části práce byla vytvořena rešerše, která byla zpracována na základě české a zahraniční odborné literatury. Zároveň tato část identifikovala zdravotní rizika spojená s honbou za současným, společností přijímaným tělesným ideálem. Empirická část práce obsahuje vlastní výzkum, jehož cílem bylo posoudit úroveň subjektivně vnímané spokojenosti se zdravím a body image u dospělé populace mužů a žen ve vztahu ke konkrétním BMI kategoriím. Výzkum proběhl v dubnu 2020 a celkově se ho zúčastnilo 80 dospělých jedinců, z toho rovnoměrně 40 mužů a 40 žen. Jako nástroj k hodnocení spokojenosti s úrovní zdraví nám posloužil poupravený Dotazník životní spokojenosti, konkrétně z něj vyňatá oblast Zdraví. Pro účel hodnocení spokojenosti s body image byla využita hodnotící škála. Výsledky zkoumání přinesly zjištění, že muži hodnotí své zdraví i body image lépe než ženy, a že jedinci s BMI v normálu vykazují v obou sledovaných sférách lepší výsledky, než jedinci trpící nadváhou či obezitou. Diplomová práce může sloužit jako materiál k šíření povědomí o rizicích vzniku poruch příjmu potravy.
The health aspects of the body image
Keywords: tělesné sebepojetí; body image; zdraví; poruchy příjmu potravy; body-self concept; body image; health; eating disorders