Kulturní a historické pozadí románu E. L. Doctorowa Ragtime - Skřepská, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit vztah historie a fikce v románu E. L. Doctorowa Ragime a zkoumat vyprávěcí techniku jakožto hudebního stylu ragtime. Výzkum a hodnocení je soustředěno zejména na postavy, které skutečně existovaly, a autor je obsadil do fiktivního příběhu. Cílem je také rozbor díla, které bylo vydáno v roce 1975 a získalo řadu významných ocenění. Rozborem je myšleno představení knižního díla, zařazení díla do literárně-histrického kontextu a hlavně srovnání s jeho filmovou verzí z roku 1981 režiséra Miloše Formana. V bakalářské práci jsou obsaženy informace o autorovi a jeho největších dílech, židovské a severoamerické literatuře a autorech, kteří v té době působili a čím se v 2. polovině 20. století židovská literatura zabývala.
E. L. Doctorow's Ragtime: History as Fiction
Keywords: E.L. Doctorow; Ragtime; román; kulturní pozadí; fikce; židovská americká literature; analýza; smyšlené postavy; reálné postavy; film; E.L. Doctorow; Ragtime; novel; history; fiction; Jewish American literature; analysis; fictional characters; historical characters; film