Porovnání koncentrace emisí tuhých znečišťujících látek z rozdílných technologií velkochovu drůbeže - Fara, Radek (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této diplomové práce je porovnání koncentrace emisí tuhých znečišťujících látek v rozdílných technologiích velkochovu drůbeže. Měření bylo provedeno v klecovém a ve dvou alternativních systémech ustájení v podniku Mezinárodní testování drůbeže se sídlem v Ústrašicích. K monitorování prachových částic byl použit měřicí přístroj DUSTTRAK II 8530, vlastní měření probíhalo kontinuálně v délce 24 hodin se záznamem každé 3s. Sledována byla prašnost o velikostní frakci PM10. Tyto prachové částice mohou negativně ovlivňovat zdraví zaměstnanců a chované drůbeže. Měřením a následným vyhodnocením bylo zjištěno, že nejnižších hodnot prašnosti bylo dosaženo v klecovém chovu nosnic. Vzhledem k ochraně zdraví zaměstnanců a požadavkům na welfare drůbeže je nutné udržovat prašnost stájového prostředí na co nejnižší úrovni.
Comparison of concentrations of particulate matter emissions from different technologies of poultry farming
Keywords: prach; chov drůbeže; prachové částice; měření emisí; welfare; dust; breeding poultry; dust particles; measurements of emmisions; welfare