Smysl života a hodnotová orientace v kontextu drogové závislosti z pohledu existenciální analýzy a logoterapie - Režná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá problematikou smyslu života a hodnotové orientace u pacientů Psychiatrické léčebny Červený Dvůr, kteří se zde léčí ze závislosti na drogách. První část práce je zaměřena na vymezení pojmů smysl života a hodnotová orientace, a to především v kontextu logoterapie a existenciální analýzy Viktora Emanuela Frankla. Dále přibližuje definici drogové závislosti a teorie vzniku závislosti. Výzkumná část práce uvádí výsledky výzkumu realizovaného v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr od listopadu 2016 do března 2017. Výzkumu se zúčastnilo celkem 33 respondentů (25 mužů, 8 žen) léčících se ze závislosti na drogách. Při sběru dat byly využity dotazníkové metody Logo-test, Existenciální škála a Řazení hodnot a hodnocení smyslu. Výsledky poukázaly na potíže pacientů v oblasti naplňování životních hodnot. Dále byl zjištěn pozitivní účinek pobytu v léčbě na snížení existenciální frustrace a zvýšení subjektivně vnímané smysluplnosti života. Výzkum prokázal, že existuje rozdíl v prožívání smysluplnosti a výskytu existenciální frustrace u pacientů podstupujících léčbu poprvé a u pacientů opakujících léčbu.
Meaning of life and value orientation in the context of drug addiction from the perspective of existencail analysis and logotherapy
Keywords: smysl života; hodnoty; hodnotová orientace; závislost; alkohol; drogy; Logo-test; Existenciální škála; meaning in life; values; value orientation; addiction; alcohol; drugs; Logo-test; Existential scale