Problematika čerpání finančních prostředků z ESF pro OP Lidské zdroje a zaměstnanost v Jižních Čechách - Vazačová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou čerpání finančních prostředků z Evropského sociálního fondu jako klíčového nástroje strukturální politiky. V úvodní části jsou představeny strukturální politika Evropské unie, její principy a zásady, minulé a současné období včetně příslušných strukturálních fondů a také Evropský sociální fond a jeho operační programy. Podkapitola je věnována Operačnímu programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Cílem této práce je návrh projektu orientovaného na zvýšení zaměstnanosti v Jižních Čechách a zpracování žádosti o finanční podporu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost pro společnost Yomus s.r.o.Vzhledem k faktu, že vyhlášení výzev OP LZZ je značně zpožděné, projekt byl vytvořen podle výzvy Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů minulého programovacího období. Výsledkem této práce je kompletně zpracovaná žádost o finanční podporu včetně analýzy cílových skupin a popisu vzdělávacích aktivit. Klíčové aktivity projektu představují rekvalifikační kurz ''Obchodní zástupce'' a aktivity tzv. Career centra zajišťující zprostředkování zaměstnání absolventům rekvalifikace. Prvním krokem k získání finanční podpory a následnému zvýšení zaměstnanosti v Jižních Čechách je kvalitní projekt. Žádost byla zpracována na základě studia odborné literatury a konzultací s profesionálními projektovými manažery. Zpracovanou žádost lze bez zásadních změn upravit podle konkrétní výzvy Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
The issue of drawing from financial resources of the ESF for the operational programme of Human resources and employment in South Bohemia.
Keywords: Strukturální politika; Evropský sociální fond; žádost o finanční podporu; Structural politics; European social fund; application for financial support