Naplňování směrnice EU - Natura 2000 na příkladu ledňáčka říčního (Alcedo atthis) v Ptačí oblasti Třeboňsko - Hlásek, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2007)
V rámci naplňování směrnice EU - Natura2000 byla v severní části Třeboňska sledována populace ledňáčka říčního. V průběhu let 2004 - 2006 bylo sledováno 105 km vodních toků, nádrží a zemníků v mapovém kvadrátu 6854. Byl monitorován současný stav populace a následně byla provedena technická úprava současných, nových i již zaniklých hnízdních stěn. Tím došlo ke zvýšení počtu vhodných perspektivních hnízdišť. V další fázi byla prováděna revize hnízdišť stávajících a nově upravených. Při revizích jsem dále sledoval průběh a úspěšnost hnízdění, v závislosti na přírodních podmínkách a popřípadě určil příčinu zániku hnízdiště. V závěru navrhuji opatření na praktickou stabilizaci populace s ohledem na úpravu hnízdních lokalit.
Kingfisher (Alcedo athis), an Example of Fulfiling EU Legislation - Nature 2000 in IBA Třeboňsko
Keywords: Klíčová slova: ledňáček říční; hnízdiště; populace.; Key words: Common Kingfisher; breeding places; population.