Dlouhodobá nezaměstnanost v okrese České Budějovice - Vojáčková, Linda (Jihočeská univerzita, 2010)
Dlouhodobá nezaměstnanost je jedním z dlouhotrvajících problémů tržního hospodářství. Tato bakalářská práce se věnuje tématu dlouhodobé nezaměstnanosti v okrese České Budějovice a zachycuje její vývoj v letech 2005 - 2009. V první části práce najdeme definici a charakteristiku nezaměstnanosti, dlouhodobé nezaměstnanosti a pojmů s ní souvisejících. Je zde popsáno dělení nezaměstnanosti, její příčiny i následky. Charakterizovány jsou i jednotlivé nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, které jsou v České republice využívány. V další části práce se věnuji analýze statistických dat týkajících se nezaměstnanosti v českobudějovickém okrese. Popisuji vývoj situace na trhu práce v dané oblasti a stručně hodnotím i efektivitu využívání nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v jednotlivých letech období 2005 - 2009. V závěru shrnuji zjištěné poznatky.
Long - term unemployment in the ditrict České Budějovice
Keywords: nezaměstnanost; dlouhodobá nezaměstnanost; aktivní politika zaměstnanosti; okres České Budějovice; uneployment; long {--} term unemployment; active employment policy; district České Budějovice