Informovanost klientů o ionizujícím záření na radiologickém oddělení - Petráňová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá informovaností klientů o ionizujícím záření na radiologickém oddělení. Jejím cílem bylo porovnání znalostí klientů podstupujících vyšetření na radiologickém oddělení Nemocnice Strakonice, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. v oblasti ionizujícího záření. Součástí práce jsou dvě hypotézy, H1: znalosti klientů podstupujících vyšetření na radiologickém oddělení v Nemocnici Strakonice, a.s. a Nemocnici Písek, a.s. v oblasti ionizujícího záření budou srovnatelné a H2: znalosti klientů podstupujících vyšetření na radiologickém oddělení v Nemocnici Strakonice, a.s. a Nemocnici Písek, a.s v oblasti ionizujícího záření budou dosahovat 75 %. Pro dosažení cíle a k ověření hypotéz byl vyhotoven dotazník a tím bylo provedeno dotazníkové šetření vyhodnocené metodami deskriptivní a matematické statistiky. Uvedený dotazník obsahoval dvě nečíslované otázky informativního charakteru a 16 otázek zaměřených na základní vědomosti o ionizujícím záření. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 700 klientů z radiologického oddělení Nemocnice Strakonice, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. Z tohoto počtu byly však vyjmuty dotazníky, jež byly chybně vyplněné. Dle získaných dat z dotazníkového šetření vyplývá, že průměrná úspěšnost zodpovězených otázek byla pouhých 25 %, což je možné považovat za velmi podprůměrný výsledek. Klienti radiologického oddělení z Nemocnice Písek, a. s. byli úspěšní pouze ve 24 % a klienti z Nemocnice Strakonice, a.s. měli 26% úspěšnost. Vytyčených cílů bylo dosaženo a obě hypotézy byly vyvráceny. Přínosem bakalářské práce je zejména získaný obraz o stavu informovanosti klientů o ionizujícím záření na radiologickém oddělení. Získaná data se mohou využít pro zlepšení informovanosti nejen klientů na radiologickém oddělení, ale i široké veřejnosti.
Client´s knowlege about the ionizing radiation on the radiology department
Keywords: ionizující záření; informovanost klientů; účinky ionizujícího záření; radiační ochrana; radiodiagnostická vyšetření; ionizing radiation; clients' awareness; effects of ionizing radiation; radiation protection; radiodiagnostic examinations