Keramická plastika na pohádkové téma - Albrechtová, Michala (Jihočeská univerzita, 2008)
Má diplomová práce nesoucí název Keramická plastika na pohádkové té-ma je rozdělena do dvou částí, a to teoretické a praktické. Teoretická část obsahuje východiska, inspiraci dětskou pohádkovou lite-raturou a důvody, které mě vedly k vybrání pohádkových postav Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého. Tyto postavy jsem vytvářela na základě stejnojmenné pohádky od Karla Jaromíra Erbena. Dále jsou v mé práci popsány postupy práce, použitý materiál a pomůcky, které mi dopomohly vytvořit praktickou část. Jelikož se jedná o plastiky, které jsou určené pro exteriérní využití mateřské školy, zaobírám se i bezpečností těchto artefaktů při kontaktu s dětmi. Nedílnou součástí práce je i doprovodná fotodokumentace, obrazová příloha a prezentace umístění objektů do exteriéru v programu Adobe Photoshop 7.0 CE. Praktická část obsahuje 3 plastiky vytvořené dle vlastního autentického výtvarného názoru. Současně je práce rozšířena i o modely pohádkových postav, které nahrazují skici a jsou též nedílnou součástí fotodokumentace a obrazové přílohy (včetně barevných variací).
Sculpture on subject matter of a Fairy-tale