Reedukační programy v zařízeních ústavní výchovy - Neugebauer, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce "Reedukační programy v zařízeních ústavní výchovy" se zabývá reedukací dívek, které jsou umístěny ve Výchovném ústavu v Jindřichově Hradci. Jakoţ to ve školském zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy probíhají i zde reedukační programy, na základě kterých je plánována, realizována a vyhodnocována reedukace. V první části jsme teoreticky popsali problematiku ústavní výchovy, poruch chování a reedukace. Jedna z kapitol se zabývá reedukačními programy. Ve výzkumné části jsme prakticky popsali stávající reedukační programy, které probíhají ve Výchovném ústavu v Jindřichově Hradci. Tyto reedukační programy jsme následně vyhodnotili, na základě analýzy osobních kazuistik vybraných dívek a polostrukturovaných rozhovorů provedených s vybranými děvčaty. Stávající reedukační programy jsme posoudili v kontextu vhodného přizpůsobení pro umístěné dívky. V závěru bakalářské práce prezentujeme výsledky výzkumu, zjištění, ţe reedukační programy i jejich metody realizované ve Výchovném ústavu v Jindřichově Hradci jsou vhodně přizpůsobeny potřebám umístěných dívek. Jelikoţ se na tvorbě, realizaci a vyhodnocování reedukačních programů pravidelně osobně podílíme v roli vychovatele, je pro nás výsledek výzkumného šetření v pozitivní rovině uspokojivý. Poskytuje nám současně ideální zpětnou vazbu, které se v této pomáhající profesi, často nedostává.
Re-education programs in institutional care
Keywords: Ústavní výchova; výchovný ústav; poruchy chování; reedukace; reedukační programy.; Institutional care; correctional institution; behavioral disorders; re-education; re-education programs.