K současnému stavu nářečí východomoravského - Kubátová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá současným stavem východomoravského dialektu se zaměřením na oblast krajského města Zlín. V úvodu práce je vymezen pojem dialekt jako součást českého národního jazyka a shrnut jeho historický vývoj. Dále práce obsahuje přehled jednotlivých typů dialektů na území České republiky a jejich stručnou charakteristiku. Hlavním tématem bakalářské práce je východomoravské nářečí. Práce popisuje jeho 1. zeměpisné vymezení, 2. rozdělení na nářeční podskupiny a 3. typické nářeční prvky. Navazující praktická část práce poté analyzuje přepisy audiozáznamů nářeční mluvy a shrnuje aktuální hláskoslovné, tvaroslovné, slovotvorné a lexikální prostředky nářečí východomoravského. Cílem analýzy je potvrdit, či vyvrátit hypotézu o postupném úpadku nářečního vyjadřování.
The current state of eastern moravian dialect
Keywords: dialekt; dialektologie; typy dialektů; typy generací; nejstarší generace; dialect; dialectology; types of dialect; types of generations; the oldest generation