Bryoflora společenstev suchých trávníků jižní části CHKO Český kras - Tenčík, Aleš (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat výskyt mechorostů v různých typech společenstev bazických suchých trávníků v jihozápadní části Českého krasu a posoudit vliv významných abiotických i biotických faktorů na jejich diverzitu.V sedmi biotopových typech bylo celkem pořízeno 35 fytocenologických snímků o velikosti 1x1 m. Nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím diverzitu mechů se zde ukázala pokryvnost vyšších rostlin výrazně ovlivněná použitým managementem.Na mechy druhově bohaté se ukázaly suché trávníky s kostřavou sivou (T3.1) a pěchavové trávníky (T3.2). Naopak malou mechovou diverzitu zde vykazují širokolisté suché trávníky (T3.4).
Bryophytes of dry grasslands southern part of the Bohemian Karst
Keywords: suché trávníky; mechorosty; management; diverzita; biotop; Český kras; dry grasslands; bryophytes; management; habitat; diversity; Bohemia Karst