Histologické vyšetření raků - zpracování a vyhodnocení vzorků - Kučera, Václav (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a vyhodnocení histologických preparátů raka a posouzení histologických změn po dlouhodobém vystavení raků rozdílným koncentracím thiaclopridu. V první části práce jsou popsány metody vedoucí k vytvoření preparátu. V druhé části jsou popsány žábry a hepatopankreas raků, a to jak po stránce histo-anatomické tak fyziologické. Ve třetí části jsou popsány typické histopatologické změny způsobené vybranými typy organických polutantů, většinou herbicidů nebo insekticidů. V experimentální části se práce věnuje histopatologickým změnám jater a žaber raků po expozici vybraného insekticidu.
Histological examination of crayfish - processing and evaluation of samples
Keywords: hepatopankreas; žábry; histopatologické změny; insekticid; thiacloprid; hepatopancreas; gills; histopathological changes; insecticide; thiacloprid