"Ucelená" rehabilitace u extrapyramidových onemocnění - Kremzová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na problematiku "ucelené" rehabilitace u extrapyramidových onemocnění. Pro široké spektrum extrapyramidových chorob a syndromů jsem se v této práci zaměřila hlavně na klienty s Parkinsonovou nemocí. V teoretické části nejprve definuji pojem extrapyramidová onemocnění, dále popisuji problematiku Parkinsonovy nemoci z hlediska zdravotně sociálního. Poslední kapitolu teoretické části věnuji "ucelené" rehabilitaci a návaznosti jejích jednotlivých složek. Zmiňuji se zde také o Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví. V praktické části jsem se zaměřila na zjišťování rozsahu, prostředků a výsledného efektu "ucelené" rehabilitace z pohledu klientů s Parkinsonovou nemocí. Bylo proto vhodné použít kvalitativního výzkumu. Pro výzkum jsem použila metodu dotazování, techniku polostandardizovaného rozhovoru. Dále sekundární analýzu dat a případové studie - kazuistiky. Klienti byli pro tento výzkum vybráni z řad nemocných Parkinsonovou nemocí, kteří jsou registrováni v Centru extrapyramidových poruch Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Za cíl práce jsem zvolila odpovědět na následující otázky: 1. Zda klienti někdy absolvovali některou ze složek "ucelené" rehabilitace popsaných v teoretické části této práce. 2. Jak byli spokojeni s provedením rehabilitace. 3. Zda jim schází některá z uvedených složek rehabilitace. V diskusi uvádím srovnání odpovědí klientů na výše uvedené dotazy. Z kazuistik vyplývá, že klienti absolvovali nejvíce léčebnou složku rehabilitace. Ve většině případů byli s provedením spokojeni. V rámci sociální rehabilitace však někteří pociťovali nedostatek informací ohledně sociální pomoci. Práce by mohla posloužit zájemcům o danou problematiku, zejména pro získání přehledu o návaznosti jednotlivých složek "ucelené" rehabilitace u Parkinsonovy nemoci. Dále pak nemocným a jejich rodinám a v neposlední řadě i pracovníkům v pomáhajících profesích pro studijní účely.
The "integrated" rehabilitation in extrapyramidal diseases
Keywords: Extrapyramidová onemocnění; neurologie; Parkinsonova nemoc; rehabilitace; Extrapyramidal diseases; neurology; Parkinson`s disease; rehabilitation