Profesní amortizace lidského kapitálu a systém důchodového zabezpečení - Kamlach, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem mé diplomové práce je posouzení, zda systém důchodového zabezpečení České republiky zohledňuje možnost zrychlené amortizace lidského kapitálu a lidských zdrojů a to v důsledku nadměrné psychické a fyzické zátěže. V první řadě se podíváme na možnosti amortizace, přičemž pomocí statistických testů zjistíme, zda existuje rozdíl mezi profesemi, které se zaměřují na fyzickou práci a zaměstnáními, kde jsou potřeba spíše duševní schopnosti. Díky náhledu do historie vývoje systému důchodového zabezpečení České republiky zjistíme, že dříve byly tyto rozdíly zohledňovány, avšak dnes je tomu jinak. Velkým problémem je také stárnutí populace, které způsobuje prodlužování věkové hranice pro odchod do důchodu, což je nespravedlivé pro profese se zrychlenou amortizací. Závěrem je navržení několika variant, jak by mohla být daná problematika řešena, aby byl systém spravedlivější.
Professional amortization of human capital and the pension system
Keywords: lidské zdroje; lidský kapitál; systém důchodového zabezpečení; důchod; amortizace; human resources; human capital; pension system; pension; amortization