Vytvoření a ověření psycho-tréninkového programu na bázi jógových technik a technik duševní hygieny u volejbalistek - Menšíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce zkoumá vliv psycho-tréninkového programu založeného na bázi jógových technik a technik duševní hygieny u volejbalistek. Cílem bakalářské práce bylo zvýšení soudržnosti ve skupině, zlepšení vlastní sebepercepce hráček a jejich hodnotového systému. K monitorování psychických změn byly použity testy SO-RA-D, POP a technika nedokončených vět. Intervenčního psycho-tréninkového programu se zúčastnilo 11 starších hráček TJ Spartak Pečky ve věkovém rozmezí 13 ? 16 let. Tento program probíhal pravidelně každý den po dobu jednoho týdne, tedy v sedmi blocích. Délka jednotlivého modulu se pohybovala mezi 90 ? 120 minutami v závislosti na aktuálně zpracovávaném tématu a následných skupinových i individuálních rozhovorech s hráčkami. Na základě porovnání získaných vstupních a výstupních dat byly prokázány pozitivní změny ve skupinové soudržnosti, sebepercepci a v hodnotové orientaci.
Creation and evaluation of psycho-training programme on base of yoga techniques and techniques of mental hygiene at female´s players in volleyball.
Keywords: Volejbal; soudržnost; psycho-trénink mladých volejbalistek; jógové techniky; Volleyball; cohesion; young female´s volleyball players psychotraining; yoga techniques