Národnostní menšiny na trhu práce na Plzeňsku - Záhorčáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
V současné době je problematika národnostních menšin žijících na území ČR často diskutována. Vnímána je však spíše v negativních souvislostech, v kontextu s nerovnocenným a nerovnoprávným postavením menšin ve většinové společnosti. Mezi klíčové problémy národnostních menšin u nás patří: uznání vzdělání získaného v zahraničí, jazyková bariera, nízká kvalifikovanost. Dále zde svoji roli hrají předsudky a nedůvěra zaměstnavatelů, diskriminace vyplývající z neznalosti cizinců komplikovanost platné pracovně-právní legislativy, překážky pro hledání zaměstnání v ČR vyplývající z pobytového statusu, nelegální zaměstnávání a otázka ne vždy vhodně volené podpory integrace cizinců a menšin do společnosti. Cílem bakalářské práce bude zjistit, zda se občané národnostních menšin na území Plzeňského kraje cítí nerovnoprávně na českém pracovním trhu a zjištění informací o pracovních podmínkách, kterým jsou národnostní menšiny u nás vystaveny. Využit bude kvantitativní výzkum za přednostního použití metody dotazníkového šetření, doplněný polostrukturovaným rozhovorem. Výběrový soubor jsou klienti Úřadu práce Plzeň, klienti pracovních agentur, úředníci z Úřadu práce Plzeň a zaměstnanci pracovních agentur. Výsledky bakalářské práce bude možno využít pro zaměstnance ÚP, pracovní agentury, zaměstnavatele různých firem, ale také těm, kteří přijíždí do ČR pracovat a chtějí se lépe orientovat na českém trhu práce a znát případná rizika a nebezpečí, se kterými se mohou setkat. Bakalářská práce by se měla dále zaměřit na boj proti rasizmu, ochranu lidských práv, vytváření tolerance vůči minoritám a budování multikulturní společnosti.
National minorities on the labour market in the Pilsen region
Keywords: Národnostní menšina; cizinec; trh práce; zaměstnanost; National minority; foreigner; labour market; employment