POHYBOVÉ AKTIVITY DĚTÍ SE STŘEDNÍ MENTÁLNÍ RETARDACÍ VE VOLNÉM ČASE - Kovalčíková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá volnočasovou aktivitou realizovanou v pohybovém kroužku pro děti mladšího školního věku se střední mentální retardací. Teoretická část se zabývá pojmy volný čas, dítě a mentální retardace. Kapitola dítě se zaměřuje na děti mladšího školního věku. Do teoretické části je zařazena kapitola Pohybové aktivity a jejich význam. Praktická část obsahuje metodiku, popis, realizaci a vyhodnocení kroužku Velký sportovec za jedno pololetí školního roku. Kroužek Velký sportovec je realizován na dětském hřišti a v tělocvičně. Hlavním cílem kroužku je rozvíjet u dětí žádoucí psychické vlastnosti, zejména ohleduplnost, toleranci, smysl pro fair play a akceptování pravidel.
FREE-TIME MOVEMENT ACTIVITIES OF CHILDREN WITH MEDIUM MENTAL RETARDATION
Keywords: volný čas; dítě; mladší školní věk; mentální retardace; metodika; pohybový kroužek.; free time; child; younger school age; mental retardation; methodology; movement group.