Využití stratifikačních vrstev národního jazyka v reklamách - Marková, Simona (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se věnuje využití stratifikačních vrstev národního jazyka v reklamách. Teoretická část představuje historii a vývoj reklamy, upozorňuje na její legislativní úpravy a popisuje marketingovou komunikaci. Část věnovaná slovní zásobě se zaměřuje na její změny a současné tendence. Dále jsou představeny vrstvy slovní zásoby a jsou zobrazeny chyby na konkrétních reklamách. Empirická část uvádí projekt pro žáky základní školy a výzkum, který vychází ze sestaveného dotazníku. Výsledky jsou podrobeny analýze a jsou porovnány s předem stanovenými hypotézami. Celá práce je orientována na vnímání jednotlivých složek národního jazyka jak mladistvými, tak i dospělými recipienty.
Utilization of stratification layers national language in advertising
Keywords: reklama; vývoj reklamy; národní jazyk; marketingová komunikace; slovní zásoba; dotazník; projekt; advertisement; development of advertising; national language; marketing comunication; vocabulary; questionare; project