Negativní jevy na ZŠ a současná legislativa - Hommer, Roman (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá tématem negativních jevů (forem rizikového chování) u žáků základních škol v Českém Krumlově a zmiňuje platnou legislativou v oblasti primární prevence rizikového chování u školou povinných dětí a mládeže. V teoretické části popisuje vybrané sociálně patologické jevy, systém primární prevence a legislativu MŠMT i jiných ministerstev v oblasti prevence rizikového chování, jako i preventivní činnost institucí a organizací na území města Český Krumlov podle platných zákonů. Součástí diplomové práce v praktické části je empirický výzkum provedený na vybraných základních školách v Českém Krumlově mezi pedagogy, který mapuje jejich zkušenosti s nejčastějšími formami rizikového chování žáků a dále jejich znalost a využívání platné legislativy v oblasti prevence, jak ve školních, tak i v mimoškolních aktivitách.
Negative effects at elementary schools and current legislation
Keywords: sociálně patologické jevy; rizikové chování žáků; primární prevence; pedagog; MŠMT; platná legislativa; základní škola; šikana; návykové látky; volnočasové aktivity; alkohol; kouření; vandalismus; zákony; vyhlášky; Socially-pathologic effects; risk behaviour of pupils; primary prevention; teacher; MŠMT; valid legislation; elemetary school; bullying; addictive substances; after-school activities; delinquency; alcohol; truancy; vandalism; laws; regulations