Rozvíjení hudebnosti pomocí hry na housle - Podroužek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce pojednává o rozvíjení hudebnosti v souvislosti s hrou na housle. Zaměřuje se na rozvoj hudebnosti dětí a žáků základních uměleckých škol. V historické části se zaměřuje na historický vývoj houslí a smyčce. Dále nabízí krátký nástin dějin houslařství. První část uzavírá kapitola o vývoji nejvýznamnějších houslových škol v Evropě. Metodická část na houslovou hru nahlíží z pedagogicko-psychologického hlediska. Úvodní kapitola druhé části se věnuje diagnostice hudebnosti a předpokladům ke hře na hudební nástroj. V šesté kapitole je charakterizováno vzdělávání na základní umělecké škole v souvislosti s platnou legislativou a kurikulárními dokumenty. V poslední kapitole jsou komparativní metodou porovnány vybrané školy hry na housle pro začátečníky a následně okomentovány autorem práce.
Development of Musicality through Playing the Violin
Keywords: hudba; hudební nástroj; housle; hra na housle; rozvíjení hudebnosti; diagnostika hudebnosti; hudební pedagogika; základní umělecké vzdělávání; metodika hry na housle; hudební škola; music; music instrument; violin; playing the violin; development of musicality; diagnostics of musicality; music pedagogy; education at elementary schools of arts; methodology of playing the violin; music school