Potřeby rodících žen - Kubaňová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá potřebami rodících žen. Cílem výzkumu bylo identifikovat potřeby rodících žen, jak je vnímají porodní asistentky a jak je vnímají samy rodičky a potom tyto potřeby porovnat. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní metoda nedirektivního rozhovoru. Rozhovory byly vedeny s 15 porodními asistentkami a s 31 rodičkami ve čtyřech porodnicích, jedna z toho v Rakousku a následně zpracovány metodou obsahové analýzy. Z výsledků vyplývá, že pro rodičky samotné patří mezi nejdůležitější potřeby rozhodovat o tom, jaké osoby u porodu budou, žádoucí přístup personálu, vlastní péče personálu a jejich fyzické potřeby. Porodní asistentky považují za nejdůležitější potřeby rodiček atmosféru kolem porodu, dále stejně jako rodičky žádoucí přístup personálu, vlastní péči personálu a fyzické potřeby rodiček a kromě toho ještě kompetenci rodiček, informovanost a vnímání porodu především jako výsledku. Při porovnání jednotlivých porodnic bylo zjištěno, že nejméně potřeb mají rakouské rodičky a nejvíce potřeb mají české rodičky rodící v nejmenší zkoumané porodnici. Porodní asistentky v jednotlivých porodnicích se ve vnímání potřeb rodiček mezi sebou tolik neliší, nejméně však potřeby rodiček vnímají porodní asistentky v největší porodnici. Z práce vyplynulo, že vlastní potřeby mají při výkonu své práce i samotné porodní asistentky a i tyto potřeby byly identifikovány. Autorka poukazuje na to, že porodní asistentky by měly znát potřeby rodiček nejen obecně, ale měly by znát potřeby konkrétní ženy, o kterou pečují. Navrhuje proto zavedení porodního plánu, který by sestavila porodní asistentka s rodičkou a který by se stal součástí ošetřovatelské dokumentace.
The Needs of Birthing Women
Keywords: identifikace; péče; porodní asistentka; potřeba; rodička; identification; care; midwife; need; mother-to-be/giving birth mother