Současný stav a perspektivy vývoje v domovech pro seniory v Jihočeském kraji - Šídlová Kunstová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku kapacit v domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Cílem práce je nejen zmapovat současný stav, ale i možnosti budoucího vývoje kapacit v těchto zařízeních. Důvodem potřebnosti domovů pro seniory a jejich dostatečné kapacity do budoucna je hlavně předpoklad neustále se prodlužující délky života a s tím korespondující zvyšování počtu, ale i podílu, seniorů na celkové populaci. Teoretický úvod se věnuje definování základních pojmů stáří a stárnutí. Pozornost je zaměřena i jednotlivým teoriím stárnutí, vymezení věku a periodicitě stáří. Okrajově jsou zmíněny také projevy stáří. Popsána je i charakteristika domovů pro seniory jako sociální služby, včetně základních činností. S ohledem na zaměření práce jsou zde představeny domovy pro seniory v Jihočeském kraji a současné a budoucí trendy populačního vývoje v tomto kraji. Analytická část je realizována kvantitativním výzkumem, který byl veden dvěma směry dotazováním domovů pro seniory formou dotazníkového šetření, doplněné telefonickým dotazováním a dohledáváním údajů z veřejně dostupných publikací, a sestavením modelových projekcí, které poukazují na možné dopady demografického stárnutí na současnou kapacitu domovů pro seniory. Výběrový soubor tvořilo 35 domovů pro seniory v Jihočeském kraji, úspěšnost spolupráce byla cca 66%. Výsledky šetření byly přehledně zpracovány do tabulky, doplněny obrázky a závěry, opírající se o informace získané prostřednictvím šetření a modelových projekcí, podrobně analyzovány v následné diskuzi. Lze se domnívat, že cíle předkládané práce byly naplněny a hypotézy potvrzeny. Výsledky práce by mohly být využity v rámci budoucího strategického plánování sociálních služeb na území Jihočeského kraje. Práce by mohla být podnětem např. pro zmapování stavu kapacit i u dalších pobytových zařízení Jihočeského kraje.
Current Status and Future Perspectives of the Homes for the Erderly in South Bohemian Region
Keywords: demografické stárnutí; domov pro seniory; Jihočeský kraj; stáří.; demographic aging; retirement homes; South Bohemian Region; old-age.