Analýza možností pěstování ostropestřce mariánského (Silybum marianum) v zemědělském podniku - Šindelková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Předložená diplomová práce se zabývá analýzou možností pěstování ostropestřce mariánského ve vybraném zemědělském podniku v Jihočeském kraji. Na porostu ostropestřce bylo sledováno časové hodnocení růstu a jeho růstové fáze. Před sklizní byly odebrány vzorky rostlin pro analýzu počtu květenství na rostlinu a počet nažek na květenství. Byl stanoven výnos nažek, hmotnost tisíce nažek, ekonomické zhodnocení a kvalita nažek (obsah sušiny, obsah tuku a dusíkatých látek v nažkách, celkové polyfenoly a celková antioxidační aktivita).
Analysis of milk thistle (Silybum marianum) crop management in agricultural company
Keywords: ostropestřec mariánský; Silybum marianum; silymarin; silydianin; silybin; hepatoprotektivní účinky; alternativní plodiny; milk thistle; Silybum marianum; silymarin; silydianin; silybin; hepatoprotective effects; alternative crops