Sport a politika v době blokového uspořádání světa - Nebor, David (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá propojením sfér sportu a politiky se zaměřením na období blokového uspořádání světa. Na základě odpovídající odborné literatury zkoumá takové sportovní události, které reflektovaly politickou situaci, popřípadě nálady soudobé společnosti. Úvodní část textu si klade za cíl nalézt pozici hry v lidské kultuře, dále se zabývá sociologickými aspekty sportu. Stěžejní část práce se snaží najít souvislost mezi sportem, médii, ideologií i politikou a nastiňuje vývoj událostí v období bipolárního světa rozděleného na Západ a Východ. Text přibližuje politikou poznamenané olympijské hry nebo pingpongový turnaj. Zaměřuje se také na československé prostředí skrze zkoumání spartakiád, politizace ledního hokeje a sportovní emigrace. Na závěr ukazuje i tematický přesah do současnosti. Bakalářská práce představuje vybraná témata a je sondou do sportovního světa opakovaně vsazovaného do politických kontextů. Zabývá se sportem jako nástrojem domácí i zahraniční politiky. Metodologicky text vychází z přístupů kulturálních studií. Kromě odborné literatury využívá i zpravodajských či publicistických článků v on-line médiích.
Sport and politics at the time of block arrangement of the world
Keywords: sport; politika; hra; olympijské hry; bipolární svět; studená válka; blokové uspořádání; spartakiáda; lední hokej; sport; politics; game; Olympic Games; bipolar world; Cold War; Western Bloc; Eastern Bloc; Spartakiad; ice hockey