Sestavení a ověření psychotréninkového programu na bázi jógových technik u taekwondistů - Štefl, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zkoumá působení psychotréninkového programu na vybrané sportovce. Cílem bakalářské práce je vytvořit psychotréninkový program a ověřit jeho vliv na sportovce ve vybraném sportovním odvětví (Taekwondo ITF). Tohoto programu se zúčastnili členové třeboňského oddílu Won-Hyo Třeboň. Programu se zúčastnilo 8 členů oddílu. Vybraní členové se pravidelně účastní závodů. Práce zkoumá, jaký vliv má na členy psychický trénink, relaxace a jógová cvičení. V úvodu programu provedli členové oddílu úvodní testy. Test pozornosti d2, sebepercepční hodnocení POP a technika nedokončených vět. Intervenční program probíhal celkově ve 12 lekcích. Každá lekce trvala 45 minut. Na závěr celého intervenčního programu prošli členové stejnými testy jak v úvodu. Vyhodnocením výsledků intervenčního programu bylo prokázáno signifikantního zlepšení u všech testů. Došlo tedy k potvrzení výzkumných předpokladů.
Creation and Evaluation of Psycho-training Programme on Base of Yoga Techniques for Taekwondo students
Keywords: Taekwondo; psychotrénink; jóga; relaxace; koncentrace; ásana; Taekwondo; psycho-training; yoga; exercise; relaxation; concentration; asana.