Cestovní ruch jako faktor socio-ekonomického optenciálu Nymburska - Omáčková, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem diplomové práce na téma cestovní ruch jako faktor socio-ekonomického potenciálu Nymburska je vysvětlení problematiky cestovního ruchu v dané oblasti. K tomu, aby se určitá oblast mohla rozvíjet, je zapotřebí kulturně-historických předpokladů. Těch má nymburský region dostatek. Zatím však nebylo plně využito potenciálu, který město nabízí, a proto je možné do budoucna naplánovat množství projektů i za pomoci strukturálních fondů EU pro rozvoj oblasti. Diplomová práce se zabývá popisem stavu cestovního ruchu ve středočeském kraji a přímo ve městě Nymburk a nabízí možnosti budoucího vývoje. Pro zjištění potřeb změn byl vytvořen dotazník, který byl rozeslán 150 respondentům. Shrnutí výsledků ukazuje postoj občanů města Nymburk ke stavu služeb, politice města a přináší náměty na změnu. SWOT analýza je vytvořena na základě podkladů strategie rozvoje města pro zjištění strategických předností. Je doplněna o Fullerovu trojúhelníkovou matici, která přehledně vyzdvihuje nejdůležitější stránky.
Tourism as a factor of the socio-economic development of Nymburk
Keywords: Cestovní ruch; regionální politika; principy regionální politiky; strukturální politika; fondy Evropské unie; Tourism; regional policy; principles of regional policy; structural policy; EU funds