Habitatové preference skorce vodního (Cinclus cinclus) na tocích okresu Tachov. - Liška, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
V první části práce byla zjišťována distribuce a početnost skorce vodního na zájmové ploše (vodní toky okresu Tachov v západních Čechách). Ve druhé části práce byly zjišťovány charakteristiky obsazených a kontrolních teritorií (chemické, fyzikální, geografické, kvantitativně-kvalitativní charakteristiky kořisti) a na jejich základě stanoveny habitatové preference skorce vodního. Ve třetí části práce byly zkoumány korelační vztahy mezi tělesnými rozměry ptáků a kvantitou kořisti v jejich teritoriích.
[Habitat preferences of the White-throated Dipper (Cinclus cinclus) on watercourses of Tachov district.
Keywords: skorec vodní; habitatové preference; potravní nabídka; fyzikálně-chemické charakteristiky; odsedávky; hnízdní hustota; tělesné rozměry; korelace; okres Tachov; povodí Mže; White-throated Dipper; habitat preferentions; prey offer; physical-chemical characteristics; perch sites; breeding density; body dimensions; correlations; Tachov district; Mže river catchment