Analýza příjmů domácností - Nováková, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce je posouzení vývoje příjmů domácností v České republice ve dvou srnovnatelných obdobích a vyhodnotit změny v příjmech domácností v třídění podle krajů, velikostí obce a podle zaměstnání osob v čele domácností. Tomuto úkolu předcházela charakteristika příjmů domácností, měření příjmové diferenciace a stanovení hranice chudoby. Dalším cílem diplomové práce je sestavení matice ekonomické mobility. Praktická část se již věnuje analýze příjmů prostřednictvím základních statistických charakteristik podle třídění jednotlivých krajů, velikosti obce a podle zaměstnání osob v čele domácností. Dále je měřena příjmová diferenciace, stanovena hranice chudoby dle metodiky Eurostatu a sestavena matice mobility. V závěru jsou zhodnoceny všechny mé dosažené výsledky a výpočty, které jsem prováděla ve své praktické části.
Analysis of household´s incomes
Keywords: Příjem; domácnost; příjem domácnosti; příjmová diferenciace; chudoba; ekonomická mobilita; Income; household; income of household; income differentiation; povety; economic mobility